Afkrydsningerne
Hvad siger indholdet i kasserne, og hvordan passer den enkelte hund ind i felterne. I hver kasse er der en tekst, som beskriver, hvad hunden gør, eller hvad den overvejende gør. Når en hund ikke gør lige nøjagtigt det, som står i en af kasserne, så må man se på, hvor den bedst passer ind.
Det betyder ikke, at beskriverne selv bestemmer, hvad hunden burde gøre eller måske gjorde. Hvis hunden gør noget af det, som står i den ene kasse, men mere af det som står i en anden kasse, kan det være her, krydset kommer til at ende. Hunden kan godt gøre det, som står i flere kasser, men krydset skal stå i den kasse, som opfylder mest af det, hunden gør.
Her er det vigtigt, at beskriveren kender til hundes signaladfærd for at kunne se, hvad det egentlig er, hunden gør. Hvis man f. eks. skal afkrydse feltet for aktiviteten, og hunden starter med at gå rund i det første min., men i de sidste to min. lægger den sig ned, vil krydset havne i den kasse, som siger, at hunden sidder, ligger eller står, fordi det er det, den mest har gjort, og fordi dens aktivitetsniveau falder markant
Afkrydsningen beskriver, hvad hunden gør i det enkelte moment, men ikke hvorfor.
Der bliver ikke givet en vurdering af, hvorfor en hund gør det ene, eller måske ikke gør det andet, eller hvorfor den gør noget helt tredje. I nogle tilfælde kan det være, at hunden viser mange konflikter. Det kan få afgørende betydning for, hvor krydset bliver sat, og vi høre nogle gange, at ejerne ikke forstår, at vi mener, at deres hund er bange, når de ikke ser den flygter.
Hvis en hund vælger at stå med ryggen til spøgelserne eller lægger sig ned og ser lige i jorden, skal man ikke tro, at hunden er upåvirket. Vi høre tit folk sige, at en sådan hund ikke gad gø eller hidse sig op over spøgelserne, fordi den godt kunne se, at det var mennesker. Bange var den i hvert fald ikke siger de.
En hund vender ikke enden til en truende ting, der nærmer sig, hvis den ikke er usikker eller bange, og den vælger slet ikke at kikke i jorden, uden den har problemer. Så, jo - hunden er bange eller magter ikke at løse problemet, fordi den konflikter. Hvis man ikke ved så meget om hundenes signaladfærd, kan det somme tider være svært at forstå, at der bliver afkrydset, af at en hund viser flugttendenser, når ejeren syntes, at hunden bare keder sig.
I jagt situationen oplever vi også at ejerne siger: ”Min hund løber ikke efter, fordi det har den lært!” Vi tester altså unge hunde, og hvis den allerede har lært, at den ikke må forfølge noget, der bevæger sig, uden at den er under kommando, så kan vi jo bare konstatere, at ejeren virkelig har haft succes med sin træning. Det kunne jo også være, at den ikke har så lave tærskelværdier for at løbe efter noget, som bevæger sig i det hele taget. Nej, siger ejeren, for den løber altid efter høns, katte og lign. Ja, det tror vi på, for der er både færd, lyd og bevægelse. Her, i testsammenhæng, er det kun bevægelsen, som tænder hundens reaktioner.
Hvis en hund ikke løber efter kluden, selv om det ønskes for racen, behøver det jo ikke være noget problem for at have en god hund, for der er ikke så mange folk, som ønsker en hund, der løber efter alt hvad, der bevæger sig. Derimod kan det give store problemer og bekymringer hos folk, hvis de får en hund, som er meget skudræd, eller som ikke kan afreagere godt. Det er to meget arvelige faktorer, som man som opdrætter, bør tage meget hensyn til.